Pellets

Houtpellets: Bio, tot 40% goedkoper, gezelligheid

Pellets Informatie

Een verwarmde woning hoeft niet ten koste van uw portemonnee of het milieu te gaan.
Ecologisch verwarmen is dan ook een zeer gunstig alternatief voor het verwarmen van uw woning en/of sanitair water.
Als verwarming bieden wij u een breed gamma aan merken en producten aan.

Steve Appeltans – Energy Point CEO

Onze prijzen:   Red  Flame momenteel niet beschikbaar

 Afhaalprijzen!  

Deze prijzen kunnen altijd afwijken op de site door de constante lichte schommeling van de grondstofprijzen

Houtpellets zijn de biobrandstof van de toekomst

Houtpellets worden gemaakt uit zuiver zagemeel zonder toevoeging van andere producten.  Momenteel worden snelgroeiende boomrassen gekweekt voor de productie van deze houtpellets. Deze boomrassen zijn reeds op 6 jaar volgroeid.

Tips

Momenteel worden de meeste pellets (korrels) verkocht tegen een gemiddelde  richtprijs van 4.60 euro per zak van 15 kg. Er zijn echter verschillende merken pellets op de markt die voor een lagere of hogere prijs verhandeld worden.

Wij raden het gebruik van deze goedkope en vaak minderwaardige pellets (veelal uit voormalige Oost-Blok landen) af. Maar ook zelf een beetje controle te doen en te observeren.   Het gebruik van deze slechte pellets geeft dikwijls technische problemen en ze hebben ook een lagere warmte uitgave. Het gebruik van degelijke DIN-PLUS of  zelfs de betere EN plus a1  gekeurde pellets is dan ook noodzakelijk om een zeer zuivere en efficiënte verbranding te krijgen.

Zelf beschikken wij over de betere merken pellets waarvan wij uit ervaring weten dat ze van zeer hoge kwaliteit zijn en constantheid bieden. Wij adviseren onze klanten dan ook aan enkel deze pellets te gebruiken zodat wij niet steeds moeten langsgaan voor technische problemen en de bijhorende kosten door te rekenen.

 

Invloed van kwaliteit van de pellets op het onderhoud en kachel.

Het lijkt misschien aantrekkelijk om de meest goedkope pellets die je op de markt kunt vinden te kopen en hiermee je kachel te stoken. Toch is dit niet aan te raden omdat je op de lange duur voor hogere kosten komt te staan. Pellets die niet aan de normeringen voldoen (EN+A1 normering) zijn vaak afwijkend van samenstelling en formaat en zullen bij verbranding meer roet en as produceren dan kwaliteitspellets. Dit leidt op termijn tot hogere onderhoudskosten of zelfs storingen in de kachel.

Soms kunnen pellets van inferieure kwaliteit door hun afwijkende vorm of hardheid niet goed getransporteerd worden door de schroef in de kachel en kan de toevoer in het ergste geval geblokkeerd raken. Pellets van mindere kwaliteit hebben ook een lager verbrandingsrendement en je zal er dus meer van moeten stoken om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen als bij gebruik van kwaliteitspellets. Kies dus bij voorkeur voor pellets die voldoen aan de Europese Din Plus &  EN+A1 normering.

 

Waarom stijgt de prijs van pellets niet als iedereen pellets wil?

 

In ons land is het verbruik van pellets niet overdreven hoog in vergelijking op Europese schaal. De vraag naar pellets stijgt wel maar ook het aanbod stijgt door de opkomst van nieuwe producenten in Europa en België. Ook worden voor de productie van pellets snelgroeiende boomrassen (volgroeid op 6 jaar) gebruikt zodat er steeds voldoende bomen beschikbaar zijn.

Verder kunnen we nog zeggen dat de vaste kosten voor de productie van pellets niet snel stijgen, enkel een stuk loonkost kan de prijs beïnvloeden. Door de massaproductie zal dit te verwaarlozen zijn. Maar wel moeten we rekening houden dat onze stookolie bijna met 40% gestegen is de afgelopen jaren. Hierdoor gaan de producenten enkele eurocentjes meer kunnen vragen. De tegenhanger hiervan echter is dat de vraag naar alternatieve milieuvriendelijke brandstoffen stijgt. Hierdoor komt het product sterker in de picture te staan en gaat ook de concurrentie een rol spelen. Bovendien komen er steeds meer producenten bij. Hierdoor wordt de concurrentie steeds groter en kunnen de pelletprijzen dalen op de transportkosten na.

Heeft u verder nog vragen aarzel niet. Neem dan gerust  contact met ons op per telefoon of mail: maak een afspraak om onze toonzaal te bezoeken.

Kiezen tussen pelletkachel of -ketel

Op deze pagina leggen we jou alle verschillen en voordelen uit wat de keuze tussen pelletkachel of -ketel gemakkelijker maakt.