Onderhoud

Onmiddellijk uw onderhoud aanvragen

Bij Energy Point weten we hoe belangrijk een goed onderhoud van een toestel is.

Bij ons kunt u rekenen op een goede service aan een scherpe prijs.

Onderhoud pelletkachel

Een pelletkachel bevat mechanische onderdelen die na verloop van tijd vuil kunnen worden. Voor een goede verbranding en een langere levensduur van de kachel, is regelmatig onderhoud noodzakelijk.

Interesse in een pelletkachel? Vraag hier gratis info & prijzen op maat aan.

 

Frequentie reiniging

Het kleine onderhoud (legen van het asbakje, schoonmaken van de ruit) gebeurt het best dagelijks.

Het periodieke onderhoud varieert per type kachel, maar gemiddeld kunt u een pelletkachel het beste laten onderhouden na het stoken van ongeveer 1500 – 2000 kg pellets. Mocht u merken dat de kachel meer as gaat produceren of dat de verbranding minder goed verloopt, dan zal het onderhoud eerder uitgevoerd moeten worden.

TIP: Het najaar en de wintermaanden zijn erg drukke periodes voor het serviceteam. Plan daarom het onderhoud van uw pelletkachel bij voorkeur in de warmere maanden.

 

Waarom is onderhoud noodzakelijk?

onderhoud pelletkachel infoRegelmatig onderhoud is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de kachel, maar ook voor een efficiënte verbranding van de pellets. In een vervuilde kachel zal de verbranding niet optimaal verlopen, omdat ofwel de rookgassen niet voldoende worden afgevoerd of omdat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd. In een pelletkachel zijn het onder meer de ventilatoren die op termijn vervuild raken en daarom van tijd tot tijd gereinigd moeten worden. Een goed onderhouden pelletkachel produceert op schone manier energie en heeft een hoger verbrandingsrendement.

Werkwijze voor onderhoud pelletkachel

Een pelletkachel moet dagelijks onderhouden worden. Daarnaast is het handig om eens in de zoveel tijd een groot onderhoud te laten uitvoeren. Dit kunt u zelf doen of laten uitvoeren door onze professionele techniekers.

 

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud van een pelletkachel kunt u gemakkelijk zelf uitvoeren. Welke taken er precies moeten worden uitgevoerd hangt af van het type kachel, maar in de meeste gevallen gaat het om volgende:

• Legen van het asbakje (zorg ook dat de gaatjes goed open zijn).
• Het schoonmaken van de branderruimte, u kunt dit het beste doen met een speciale aszuiger (ashcleaner) of een oude stofzuiger. Gebruik niet uw goede stofzuiger, omdat deze al snel kan verstoppen en op lange termijn zelfs beschadigd kan raken door het fijne aspoeder.
• Het reinigen van het raampje met een vochtige doek of keukenrol.

Sommige pelletkachels beschikken over een roterende branderkam, waardoor het asrooster automatisch schoon blijft. Deze kachels kunt u blijven gebruiken zonder de branderruimte elke dag te reinigen. Het zuiver maken volstaat een keer per week of langer naargelang de branduren per week. Een pelletkachel produceert overigens maar zeer weinig as. Deze geringe asproductie hangt samen met de kwaliteit van de pellets en efficiëntie manier waarop de pellets verbrand worden. Bij gebruik van een goede kwaliteit pellets (EN+A1) bedraagt de asproductie slechts 1% (dus slechts 10 gram as van 1 kilo pellets).

 

Groot onderhoud

Het groot onderhoud van een pelletkachel bestaat afhankelijk van het type kachel doorgaans uit:

• Het reinigen van de recuperatiekamer en de luchtkanalen.
• Het inspecteren en reinigen van de rookgasventilator.
• Het inspecteren en reinigen van de convectieventilator.
• Inspectie van de reductiemotor.
• Schoonmaken van de vuurkamer, rookgaskanalen, omleidingsplaat, sensoren, rookgasverzamelaar, deurglas.
• Inspectie van dichtingen en evt. vervanging ervan.
• Checkup juiste werking elektrische onderdelen.
• Rest software en indien nodig update.

 

Is professioneel onderhoud verplicht?

Nee, het is niet verplicht, maar wel aan te raden omwille van uw eigen veiligheid en een goede werking van de kachel. Het is erg belangrijk dat de giftige rookgassen voldoende en op de juiste manier worden afgevoerd en de verbranding op de juiste manier verloopt. Wanneer u zeker van uzelf bent kunt u het onderhoud zelf uitvoeren, maar indien u niet goed weet hoe u dit moet doen laat u deze klus het beste over aan de professional. Onze mensen worden voortdurend bijgeschoold en zijn op de hoogte van alle cruciale punten. Dit zorgt ervoor dat u een veilig stookjaar tegemoet gaat en veel minder kans hebben op een panne. Eveneens zal de kachel of ketel op zijn hoogste rendement draaien.

Onderhoud aanvragen