Schouwmateriaal

Afvoer pelletkachel: mogelijkheden & prijzen

Er bestaan veel misverstanden over correcte rookkanalen van pelletkachels en andere houtgestookte haarden. Men mag aannemen dat een goed rookkanaal in combinatie met de juiste brandstof zal zorgen voor een optimaal rendement van uw kachel.  Ook zal het de levensduur van uw kachel verhogen. Voor het plaatsen van dubbelwandig geïsoleerde rookkanalen en het tuberen van schouwen (indien nodig) kunt u steeds bij ons terecht.  We gebruiken hiervoor enkel hoogwaardig materiaal  om aan de eisen van houtgestookte haarden te voldoen.

De afvoer van rookgassen kan bij een pelletkachel op meerdere manieren gebeuren. De afvoer kan via de gevel geregeld worden of kan aangesloten worden op een bestaande schoorsteen. Ontdek hier meer over de mogelijkheden en aandachtspunten.

Een pelletkachel laten plaatsen en benieuwd naar een prijs op maat voor jouw situatie?
✓ Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan bij professionals.

 

 

Afvoer pelletkachel: mogelijkheden

Aangezien een pelletkachel over een aparte rookgasafvoer ventilator beschikt zijn er andere mogelijkheden dan bij een standaard houtkachel. Veel voorkomend is de afvoer van een pelletkachel op de gevel of een bestaande schoorsteen.

pelletkachel afvoer op gevel1. Afvoer op de gevel

Een pelletkachel via een geveldoorvoer is de goedkoopste en eenvoudigste manier. Daarbij voert een rookgasventilator de rookgassen zonder natuurlijke trek af.

Het is belangrijk dat de afvoer zich altijd op voldoende afstand van omliggende ramen, deuren, … bevindt. Zo kunnen er geen rookgassen in andere ruimtes terecht komen.

Een pelletkachel met een afvoer op een bestaande schoorsteen laten plaatsen?
Vraag hier gratis prijzen & advies bij professionals.

 

 

 

 

Andere aandachtspunten bij een pelletkachel met afvoer op de gevel:

  • Indien er gebruik wordt gemaakt van een CV aansluiting op de pelletkachel, moet de afvoer verplicht via het dak plaatsvinden.
  • Om roetaanslag op de gevel te voorkomen moet het afvoerkanaal voldoende ver uitsteken.
  • De gevel mag niet uit brandbare materialen bestaan.
  • Een doorvoer door de gevel moet altijd met een geïsoleerde dubbelwandige afvoerbuis gebeuren.
  • 90 graden bochten in de afvoer worden best vermeden. Een afvoerbuis is best ook niet langer dan 3 meter. Het kan problemen veroorzaken omdat de rookgassen dan niet snel genoeg het kanaal kunnen verlaten.

 

pelletkachel afvoer op besctaande schoorsteen2. Afvoer in een bestaande schoorsteen

Een pelletkachel kan ook op een bestaande schoorsteen aangesloten worden. Belangrijk is dat de schoorsteen trekkend en aan de binnenzijde voldoende schoon en glad is.

Ook hier kunnen bochten in de schoorsteen tot problemen leiden. Asresten kunnen zich namelijk ophopen waardoor de kans op een schoorsteenbrand groter wordt.

Een pelletkachel met een afvoer op een bestaande schoorsteen laten plaatsen?
Vraag hier gratis prijzen & advies bij professionals.

 

 

 

 

Andere aandachtspunten bij een pelletkachel met afvoer op een bestaande schoorsteen:

  • Als de diameter van de schoorsteen groter is dan 200 mm is het belangrijk om een binnenpijp met een gladde binnenkant te gebruiken.
  • De afvoerbuis moet een minimale diameter hebben van 120 mm (en maximaal 200mm).
  • Vierkante afvoerbuizen mogen niet gebruikt worden.