Viessmann pelletketel cv
- Description
- Vraag meer info
- Reviews (0)
Description
Aansluiting op cv-net
Biomassaketels kunnen perfect aangesloten worden op een bestaand cv-net. De verbranding verloopt wel wat anders dan bij stookolie- of gasketels. De verbranding bij een biomassaketel kan je vergelijken met een grote barbecue. Die heeft tijd nodig om op temperatuur te geraken. Het voortdurend aan- en uitspringen van de brander zoals bij een traditionele cv-ketel is niet goed voor een biomassaketel. Dit leidt tot rendementsverlies, overconsumptie en slijtage.
Het is een absolute aanrader om de biomassaketel te combineren met een buffervat. Ook andere alternatieve warmtebronnen zoals een warmtepomp of zonnepanelen kan je koppelen aan dat buffervat.
Hoog rendement
Het water in het buffervat wordt opgewarmd door de biomassaketel of de andere alternatieve energiebronnen. Zo kan de warmte opgeslagen worden en afgegeven waar en wanneer dat nodig is. Op die manier vermijd je het aan- en uitschakelen van de ketel met als resultaat een hoger rendement, minder uitstoot en een langere levensduur van de ketel.
Momenteel zijn er ook condensatieketels die op pellets werken op de markt. Dat komt uiteraard het rendement nog meer ten goede. Nog opvallend is dat veel van deze ketels open toestellen zijn die de verbrandingslucht uit de onmiddellijke omgeving halen.
Keuze schoorsteen
Een belangrijk punt dat in het oog gehouden moet worden bij biomassaketels is de keuze van de schoorsteen. De ketels werken op lage temperaturen waardoor er kans is op condensatie. Bij ketels die werken met hout kan er door de combinatie van condensatie en roet zuurvorming (creosoot) optreden. Met aangepaste temperatuur kan je vermijden dat de temperatuur van de uitlaatgassen onder het dauwpunt komt. Je installateur moet je daar gepast advies in kunnen geven. Hij kan je ook vertellen welk type schoorsteen het meest aangewezen is voor jouw ketel.
Prijs
Een cv-ketel op biomassa vergt een grotere investering dan de traditionele ketel op gas of stookolie. De prijs exclusief installatiekosten schommelt rond de 7.500 tot 10.000 euro, inclusief installatiekosten is dat 10.000 tot 15.000 euro. Hou er ook rekening mee dat je net zoals bij stookolie en propaangas een opslagruimte nodig hebt.
Reviews
There are no reviews yet.